Vragen en antwoorden

Het kan zijn dat je nog vragen hebt. Hieronder hebben wij op zoveel mogelijk vragen antwoord gegeven. Hopelijk staat jouw vraag ertussen. Zo niet, stuur ons dan een appje (+31857733781). 

 

V: Hoe is dit project tot stand gekomen?  
A: In 2022 zijn wij (Diversion) in opdracht van het ministerie van Financiën met getroffen kinderen in gesprek gegaan over hun herstel. We hebben toen met 114 kinderen gesproken over welke steun en hulp zij zouden willen. De ervaringen, wensen en tips van deze kinderen zijn opgeschreven in het rapport ‘Ken ons, help ons’ . De informatie uit het rapport heeft de overheid mede gebruikt om de kindregeling te maken.

Inmiddels is de Wet hersteloperatie toeslagen ingegaan. In de wet staat wie recht heeft op de kindregeling en welke hulp beschikbaar komt. In 2023 werkt het ministerie van Financiën aan het beschikbaar maken van die hulp. Maar ze moeten nog veel keuzes maken, zoals hoe zorg je ervoor dat iedereen die hulp nodig heeft, ook echt de juiste hulp kan krijgen. De getroffen kinderen zelf weten natuurlijk het beste op welke manier zij geholpen willen worden. Daarom organiseren wij in opdracht van het ministerie van Financiën in 2023 verschillende mogelijkheden voor kinderen om mee te praten en bepalen hoe herstel eruit moet zien en in gesprek te gaan met elkaar en met de overheid. Daarnaast organiseren we gratis workshops en trainingen voor kinderen over hun eigen ontwikkeling.Denk bijvoorbeeld aan een training waarin je leert presenteren, of een workshop over solliciteren. 

 

V: Weet de overheid wat ik deel tijdens de bijeenkomsten of gesprekken met Diversion? 
A: Jouw ideeën en verhalen komen helemaal anoniem terug in onze verslagen. Wie je precies bent, en wie wat verteld heeft: dat houden we geheim. Ons doel is de overheid te vertellen wat jullie als groep aan ons vertellen. Dat betekent dat de overheid in de verslagen niet terugleest wie er wat gezegd heeft. Soms is er wel iemand van de overheid bij de bijeenkomsten aanwezig. Dit doen ze omdat ze het belangrijk vinden om jou te leren kennen en goed naar jou te luisteren. Ook kan je dan vragen direct aan hen stellen. We zullen dit altijd met je overleggen, en zorgen ervoor dat iedereen zich prettig voelt. Als je dingen wil vertellen zonder iemand van de overheid erbij kan dat ook altijd.  

 

V: Wie of wat is Diversion? 
A: Diversion is een onafhankelijke organisatie uit Amsterdam, waar ongeveer 50 mensen werken. Wij organiseren al bijna 19 jaar projecten voor en met jongeren, over allerlei thema’s. Dat doen we omdat wij het ontzettend belangrijk vinden dat jongeren een stem krijgen. Diegenen die beslissen over jongeren moeten horen wat jongeren vinden. Wij zorgen ervoor dat dit zo goed mogelijk gebeurt. Diversion heeft van het ministerie van Financiën de opdracht gekregen om met kinderen die getroffen zijn door de toeslagenaffaire in gesprek te gaan over de kindregeling en de uitwerking daarvan. 

 

V: Waar vind ik meer informatie over de kindregeling?
A: De overheid heeft alle informatie over de kindregeling hier verzameld. 

Ga naar het aanmeldformulier